Právě čtu

am

čtvrtek 26. listopadu 2015

RV Blízko smrti - Peter James

Tato kniha vyšla u nakladatelství Brána v roce 2015. Je to tedy nová kniha :-). 

Čtyři mrtví, odcizená rakev, jeden pohřešovaný, ale žádná stopa, to je případ, který musí vyřešit sympatický hrdina detektivních románů Petera Jamese detektiv-superintendent Roy Grace.
Blízko smrti je napínavé krimi s prvky hororového thrilleru.
Peter James je britský autor detektivních bestsellerů, jehož romány jsou překládány do mnoha světových jazyků. Narodil se 22. srpna 1948 v Brightonu. Na svém kontě má více než 15 000 000 prodaných výtisků a v současné době se připravuje televizní seriál podle jeho detektivek. V Anglii má výborné jméno nejen jako autor populárních krimirománů, ale i jako filmový producent.
A ještě malá zajímavost: Peterova matka Cornelia James tvarovala rukavičky pro královnu Alžbětu II.
Bylo právě 18:20; tento týden mu technicky vzato končila služba v šest večer, ale on byl po pondělní protidrogové razii zavalen papíry, měl povolení dělat přesčas - a taky potřeboval peníze. Dnes se však v práci hodlal zdržet pouze o hodinu déle, do sedmi večer. Ari měla dnes večer další ze svých sebezdokonalovacích kurzů. V pondělky chodila na večerní kurzy anglické literatura, v úterky měla architekturu. Od doby, co se jim narodila dcera Remi, začala Glenova manželka propadat panice kvůii údajnému nedostatku vzdělání a měla strach, že až děti vyrostou, nedokáže jim odpovídat na všetečné otázky.
Báječný thriller, obsahově 300 stran :-). Co bych chtěla říct v první řadě, některé ty věci mi přijdou technicky nemožné. Dle mého, když Vás někdo zavře v rakvi, tak vzduch vydýcháte během hodiny. A poté byste zemřeli. Ale ok. Jinak je to příběh plný napětí, který Vás chytne. Líbí se mi styl psaní autora, který má příjemně vymyšlené postavy. Postavy jsou vcelku sympatické až na Marka ( společníka hlavního hrdiny ) a jeho manželka, která se vydává za něco čím vůbec není. To vše se ale dočtete v knize.
Kniha je dělena klasicky na kapitoly, děj probíhá chronologicky. Příběh je kratší, takže se rychle čte. Děj probíhá během několika dnů ( upřímně mám radši, když je příběh delší a probíhá třeba během několika let, ale byla to na druhou stranu příjemná změna ).
Rozuzlení by podle mě mohlo být trošku delší :-), ten konec se mi zdál neskutečně useknutý.
Celkově to bylo příjemné čtení, které ale nemůže dostat plné hodnocení :-). Některé detaily nebyli zkrátka domyšleny, ale ten kdo není detailista, tak se mu kniha třeba bude líbit o něco víc.
Knize dávám 3 a půl hvězdičky *** 1/2. Nadprůměrná kniha pro mě :-)).
Ráda bych poděkovala nakladatelství Brána, které mi poskytlo recenzní výtisk :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat