Právě čtu

am

sobota 10. října 2015

RECENZE: Dítě číslo 44

Napínavý příběh plný emocí? Tohle splňuje právě Dítě číslo 44. Velmi zajímavý thriller od kterého se neodpoutáte dokud ho nedočtete.

Tato kniha vyšla v roce u Knižního klubu roku 2015, není to ale první vydání nýbrž vydání 3.


Strhující kriminální příběh s reálným pozadím zasazený do Sovětského svazu 50. let minulého století.
Brutální stalinský režim udržuje všechny občany ve strachu a přikazuje jim věřit, že socialistické společnosti se podařilo zcela vymýtit zločinnost. Mrtvý chlapec nalezený u železniční trati v Moskvě proto nemohl být zabit, jak tvrdí jeho příbuzní. Příslušník ministerstva státní bezpečnosti Lev Děmidov splní rozkaz nadřízených a pomůže zatajit fakta, začnou v něm však hlodat pochybnosti. Brzy poté se společně s manželkou Raisou ocitnou ve vyhnanství na Urale. Zdá se však, že k vraždám dětí dochází i tam…
Román Dítě číslo 44 vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila. Byl přeložen do 36 jazyků, nominován na 17 mezinárodních cen (mj. Man Booker Prize) a ověnčen sedmi z nich.
Filmovou verzi – natáčení proběhlo v létě 2013 v Česku – produkoval Ridley Scott, v hlavních rolích se představí Tom Hardy, Gary Oldman a Noomi Rapaceová, známá ztvárněním Lisbeth Salanderové ve švédských adaptacích thrillerů Stiega Larssona.
Jak sem psala na začátku, od téhle knihy sem se nemohla odtrhnout :-) to prostě nešlo, stále sem chtěla vědět co se stane dál, a naprosto mě překvapil konec knihy.
Úkolem Lva Štěpanoviče bylo potlačit veškeré nepodložené spekulace a zabránit jejich dalšímu šíření. Povídačky o vraždě působily dramaticky a přitahovaly určitý typ lehkovážných lidí. Tady hodlal být Lev nesmlouvavá: chlapec udělal chybu a zaplatil ji životem. Kvůli jeho neopatrnosti přece nebudou trpět ostatní... Možná bych nemusel zacházet tak daleko, pomyslel si. Vhodnější by bylo vyřešit věc taktně. Jsou rozrušení, to je všechno. Zkusím to s nimi po dobrém. Uvedu fakta. Nejdu tam, abych vyhrožoval, alespoň ne okamžitě. Chci jim pomoct. Chci jim vrátit víru.
Lev zaklepal. Vzápětí Fjodor otevřel dveře. Lev sklonil hlavu. ,,Rád bych ti vyjádřil upřímnou soustrast."
Fjodor ustoupil a Lev Štěpanovič vešel dovnitř.
Minimálně zatím je to pro mě nejlepší kniha roku 2015. Tak mě žádná jiná nechytla. Pořád jsem chtěla vědět jak to bude pokračovat, co se bude dít. Líbi se mi tam i zápletky mezi Raisou a Lvem a jak to mezi nimi nakonec dopadne. Nikdo by na začátku nečekal, že Raisa má takový přístup k Lvovi. Zdá se být totiž normálním manželstvím, jako je každé jiné. Taky mám ráda generála Nestěrevova. V příběhu dodával šmrnc :D ... Bylo dobré, jak ho Lev přemlouval, aby mu pomohl. A Nestěrovovi se taky moc nechtělo :-D. Postavy z obálky sem měla nejradši :-). Koho jsem naopak vůbec, ale vůbec neměla ráda byl Ivan, kamarád Raisy :-D. Hrozné, takový podraz, ale to se dozvíte až si knihu sami přečtete. A že si ji prostě přečíst musíte! :D Je smutné, že jeden člověk zabíjí tolik dětí, a to proč je vlastně zabíjí Vás naprosto dostane a šokuje. No koho by tohle napadlo? 
Jinak když sem začala číst, vůbec sem netušila co znamenají první dvě stránky. Postupem příběhu do sebe všechno začalo zapadat. A já byla čím dál překvapenější. 
Ke knize je i film a je velmi věrně udělaný, není tam ovšem ta největší zápletka, která v knize je, a proto se mi kniha líbila mnohem mnohem víc!!! :-) 
Kniha ode mě dostává 5 hvězdiček z 5.  Všem ji doporučuji!! A doufám, že se dostanu i k dalším dvoum volně navazujícím dílům :-)

1 komentář:

  1. Četla jsem před lety a bylo to strhující, ačkoliv při pomyšlení na to, že se to opravdu dělo, mi běhá mráz po zádech.

    OdpovědětVymazat