Právě čtu

am

pondělí 10. listopadu 2014

Recenze: Báječný krámek s čokoládou



Autor: Jenny Colganová
České datum vydání: Rok 2014
Žánr: Romantický
Nakladatel: Argo

Česká anotace: Třicetiletá Anna pracuje v továrně na čokoládu na severu Anglie. Po úrazu se v nemocnici setkává se svou bývalou učitelkou francouzštiny Claire a obě ženy se spřátelí. Anna přichází o práci a zdrceně přemýšlí, co bude dál. Je tady ovšem Claire, která jí nabízí možnost odjet do Paříže a vypomáhat v obchodě proslaveného výrobce čokolády Thierryho Girarda, se kterým kdysi prožila milostný románek. Anna, která si není úplně jistá svou francouzštinou, napřed váhá, ale nakonec výzvu přijímá a odjíždí do Paříže. Vsazená do zcela jiného prostředí, než na jaké byla zvyklá, poznává spoustu zajímavých lidí včetně těch, kteří byli součástí Claiřina života, když byla v sedmdesátých letech v Paříži jako au-pair. Příběhy Anny a Claire s odstupem několika desetiletí, kouzlo Paříže a lahodná chuť čokolády se prolínají, aby se nakonec kruh uzavřel.

Překlad: Překlad byl celkem v pořádku. Pár slov teda nejspíše při kontrole uniklo a byli chybně napsány, chyběli třeba 1 nebo 2 písmenka, ale to chápu při takhle dlouhé knize je to naprosto v pořádku :-).

Hodnocení: Kniha mě celkem překvapila svým námětem. Nebyla vůbec přeslazená, ale byla to romantika. Navíc kdo by neodolal čokoládě? Není čokoláda prostě dokonalá? No posuďte sami, ale při čtení knihy sem měla chuť sníst nejméně tunu čokolády, což není moc příznivé že? :-D Kdo by chtěl z čokolády tloustnout? Ale ty slova že trocha čokolády je zdravá, vám přece jenom dovolila aspoň  trochu té dobré čokolády okusit a užívat si u toho příběh plný dojímavé romantiky a Paříže ( případně celé Francie ).

Kniha se lehce a rychle četla, žádná neznámá těžká slova se tam neobjevovala. Na druhou stranu byli promyšlená a každé slovo mělo v příběhu nějaký ten svůj smysl. Použití slov v cizím jazyce se neobjevovalo což mě na druhou stranu mrzelo , hlavně v pasážích, kde se mluvilo francouzsky, člověk už to tam tak nějak automaticky očekává, aspoň by to tak dávalo smysl, že? Je jasné že by to nebylo pro všechny a hodně lidí by to asi nepochopilo, a proto to udělali takhle.

Moc se mi líbí recepty na konci knihy. Zkoušela jsem čokoládovou pěnu a ta mě upřímně moc nenadchla. Zdálo se mi, že byla vodou moc řidká a tak to nemělo takovou tu správnou krémovost, kterou bych upřímně u tohoto dezertu očekávala, ale jakmile bude čas, určitě plánuji vyzkoušet další recepty z její dokonalé knihy.

Knihu bych hodnotila asi na 83%

Žádné komentáře:

Okomentovat